Zamierzenia wychowawczo - dydaktyczne na maj

JESTEŚMY POLAKAMI I MIESZKAŃCAMI UNII EUROPEJSKIEJ – zdobywanie wiedzy na temat własnej narodowości, godła i flagi państwowej, znajomość polskiego hymnu. Rozróżnianie strony lewej i prawej, określanie kierunków i ustalanie położenia obiektów w stosunku do własnej osoby, a także w odniesieniu do innych obiektów.

WIOSNA W SADZIE I OGRODZIE - zapoznanie z rodzajami prac wykonywanych wiosną w ogrodzie, rozpoznawanie i nazywanie kwitnących drzew, krzewów i kwiatów.

MOJA RODZINA - dzielenie się informacjami na temat swojej rodziny, wdrażanie do wypowiadania się całymi zdaniami, kształtowanie umiejętności kulturalnego prowadzenia rozmowy: uważne słuchanie innych, cierpliwe czekanie na swoją kolej; ćwiczenie wyrazistej mowy, kształtowanie umiejętności gospodarowania oddechem, stosowanie pauz, modulacji głosu.

DZIEŃ DZIECKA - wdrażanie dzieci do dbałości o bezpieczeństwo własne oraz innych, dzielenie się swoimi przeżyciami, określanie swoich ulubionych zabaw i zajęć.

,,Moja rodzina”- wiersz

autor: B. Forma

Wspólne zabawy

wspólne spacery,