Międzynarodowy Dnia Tańca

thumb_IMG_2872W 1982 roku Komitet Tańca ITI ustanowił 29 kwietnia – dzień, w którym chrzest przyjął twórca nowoczesnego baletu Jean-Georges Noverre (1727-1810) – Międzynarodowym Dniem Tańca.

Przesłaniem Międzynarodowego Dnia Tańca jest celebrowanie tańca, czerpanie radości z uniwersalnego charakteru tej formy sztuki, przekraczanie granic politycznych, kulturowych i etnicznych oraz łączenie ludzi przy pomocy uniwersalnego języka tańca.

W grupie Wiewióreczek ten dzień także upłynął tanecznie i integracyjnie, bo taniec przecież łączy dużych i małych. Tak więc ze starszakami z grupy IX tańczyliśmy tańce z pedagogiki zabawy, a z naszymi rówieśnikami z grupy V – bardziej współcześnie: rockowo i popowo. Nie mogło oczywiście zabraknąć makareny, dzięki której we wszystkich eksplodowała niesamowita energia i radość. Z całą pewnością udzieliła się ona rodzicom odbierającym w tym dniu swoje pociechy z przedszkola.