Czym jest niepełnosprawność

thumb_32158550_2017772574962046_8525380073899950080_nW naszym przedszkolu odbyło się pouczające spotkanie z panem Wojciechem Grabowskim oraz Tobiaszem Górskim.

Pan Wojciech jest osobą niepełnosprawną, poruszającą się na wózku inwalidzkim. Goście w ciekawy sposób omówili problemy, z jakimi spotykają się osoby niepełnosprawne w życiu codziennym. Zaprezentowali przedmioty przy pomocy których ich życie staje się łatwiejsze np.wkładka dźwiękowa do kubka, biała laska ułatwiająca poruszanie się w przestrzeni. Dzieci miały okazaję zobaczyć,  jak wygląda książka napisana językiem Braille’a oraz nauczyć się kilku podstawowych zwrotów w języku migowym: "przepraszam" „proszę”, „dziękuję”, "dobranoc" czy "dzień dobry".

Głównym celem spotkania było uwrażliwienie dzieci na problemy osób niepełnosprawnych, a także oswojenie ich z szeroko pojętą niepełnosprawnością, która często postrzegana jest jako coś „dziwnego”. Przedszkolaki z zaciekawieniem uczestniczyły w spotkaniu, zadając liczne pytania Panu Wojciechowi. Na koniec otrzymały od gości drobne upominki w postaci odblasków.