Zamierzenia wychowawczo - dydaktyczne na maj

WIOSNA W SADZIE I OGRODZIE - zapoznanie z rodzajami prac wykonywanymi wiosną w ogrodzie, rozpoznawanie i nazywanie kwitnących drzew, krzewów i kwiatów; rozwijanie intuicji geometrycznej poprzez układanie obrazka z figur.

GRUNT TO ZDROWIE - doskonalenie umiejętności wypowiadania się całymi zdaniami, wymienianie czynności, które należy wykonywać, aby być zdrowym (wczesne wstawanie, toaleta, spacery, uprawianie sportów, prawidłowe odżywianie); rozpoznawanie produktów spożywczych za pomocą dotyku; badanie ich struktury; konstruowanie prostych gier ściganek.

ŁĄKA I JEJ MIESZKAŃCY - ćwiczenie pamięci mechanicznej, poznawanie wybranych owadów, np. pszczół, mrówek, motyli; doskonalenie umiejętności wypowiadania się całymi zdaniami; doskonalenie umiejętności planowania pracy na zróżnicowanym formacie (A-3 lub A-4), dobieranie właściwych kolorów; doskonalenie umiejętności obserwowania przyrody za pomocą lupy; określanie położenia w przestrzeni, np. na, pod, przed, za, wysoko, nisko.

MÓJ DOM – MOJA RODZINA - dzielenie się informacjami na temat swojej rodziny, wdrażanie do wypowiadania się całymi zdaniami, kształtowanie umiejętności kulturalnego prowadzenia rozmowy: uważne słuchanie innych, cierpliwe czekanie na swoją kolej; ćwiczenie wyrazistej mowy, kształtowanie umiejętności gospodarowania oddechem, stosowanie pauz, modulacji głosu.

TYDZIEŃ DNIA DZIECKA - kształtowanie umiejętności wiązania przyczyn i skutków według chronologii wydarzeń; doświadczenia radości ze wspólnych zabaw i pląsów; kształcenie inwencji twórczej dziecka, pogłębianie więzi koleżeńskiej.

„Łąka”

Autor: I. Salach

Łąka tylu ma mieszkańców
zwierząt, roślin kolorowych.
Tu motylek, a tam pszczółka
tutaj kwiatek – o różowy
Z kopca wyszedł krecik mały
obok niego idzie mrówka.
Na rumianku w krasnej sukni
przycupnęła boża krówka
Nad tą łąką kolorową
bal wydały dziś motyle.
Zapraszają wszystkie dzieci
więc zatańczmy z nimi chwilę.

"Tata i Mama”

Autor: nieznany

Wydawnictwo: Skrzat

I. Kiedy rano wcześnie wstaję
Mama robi mi śniadanie
Tata goli się na górze
I śniadanie razem zje
Potem mama mnie ubiera
Czesze włosy, sprawdza dłonie
Tata mi sznuruje buty
I do szkoły wiezie mnie

Ref. Tata i Mama bardzo mnie kochają
Tata i Mama mój cały świat
Tata i Mama bardzo o mnie dbają
Tatę i Mamę ukochać chcę

II. A gdy wracam już z przedszkola
Tata wiezie mnie na lody
Razem z mamą się uśmiecha
I do zoo wiezie nas
Może kupią mi dziś lalę
Albo podarują kota
Bardzo dobrych mam rodziców
Jak się im odwdzięczyć mam?