Dni dziecka w przedszkolu

thumb_WP_20180530_12_44_03_ProDzień dziecka to bardzo radosny czas, długo oczekiwany przez wszystkie przedszkolaki. W „Akademii Jasia i Małgosi” uczciliśmy ten dzień, świętując przez kilka dni, czemu towarzyszyło mnóstwo ciekawych atrakcji i wydarzeń.

Wszystkie przedszkolaki miały ciekawe spotkania z osobami, które na co dzień dbają o zdrowie i bezpieczeństwo innych m.in. ze strażakiem, farmaceutą, stomatologiem. Niecodziennych wrażeń dostarczyły odwiedziny patrolu saperskiego z ,,18 Białostockiego Pułku Rozpoznawczego”. Goście przedstawili ogólne zasady postępowania w przypadku znalezienia niewypału oraz w jaki sposób zabezpieczyć miejsce i kogo powiadomić o podejrzanym znalezisku. 5- i 6- latki  uczestniczyły w pikniku edukacyjnym zorganizowanym przez Białostocki Oddział Prewencji Policji. Z bliska obejrzały robota policyjnego, ruchome stanowisko dowodzenia, pokaz tresury psa policyjnego i udzielania pierwszej pomocy.

W starszych i młodszych grupach odbył się pokaz mody sportowej, podczas którego przedszkolaki zaprezentowały  się przed kolegami i koleżankami. Tego dnia nie brakowało też miejsca na aktywność twórczą. ,,Mój wymarzony świat”- to kolorowe rysunki tworzone przez przedszkolaków za pomocą kredy na płytkach chodnikowych. Podczas całego świętowania towarzyszyła piękna i słoneczna pogoda, toteż „Piknik na trawie” nie mógł się nie udać. Towarzyszyły mu: zagadki, konkursy sportowe, a nawet zabawa tropiąca w „Poszukiwanie skarbu”. Starszaki uczestniczyły w zajęciach z programowania oraz  pedagogiki cyrku. Wzięły również udział w zajęciach edukacyjnych o ptakach prowadzonych przez przedstawiciela z Polskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. Młodsze dzieci rozwijały swoje talenty taneczne w rytmie zumby.

Czas świętowania, beztroskich zabaw i licznych atrakcji zakończył się w piątek. Tego dnia dużym zainteresowaniem wśród dzieci cieszyła się chusta animacyjna. Było barwnie, kolorowo i wesoło. Tydzień wrażeń minął w mgnieniu oka, ale wspomnienia pozostaną na długo.