Pierwszy dzień wiosny

thumb_DSC08983Budząca się do życia przyroda - pierwsze przebiśniegi, krokusy, śpiewające skowronki, przypominają nam o nadejściu kolejnej pory roku. Lada dzień pojawią się bociany, usłyszymy ich miły klekot. Pierwszy dzień wiosny jest jednym z bardziej wyczekiwanych dni w roku przez dorosłych i dzieci. Dlatego też nasze przedszkolaki już od początku tygodnia przygotowywały się do jej przywitania. Uczestniczyły w grach i zabawach nawiązujących treścią do rozpoczynającej się zielonej pory roku. Było też wspólne śpiewanie piosenek oraz recytacja wierszy o tematyce wiosennej, granie na instrumentach, a także  szukanie oznak wiosny.

W środę, 21 marca wszystkie dzieci ubrane na zielono spotkały się na holu przedszkolnym, aby uczestniczyć w koncercie muzyków Filharmonii Białostockiej pt. „Koziołek Matołek i muzyczne niespodzianki”. Podczas tej audycji dzieci zapoznały się z różnymi pojęciami muzycznymi, wartościami nut, pauzami.

Oczekiwaną częścią pierwszego wiosennego dnia było wyjście na spacer, podczas którego mogliśmy pożegnać zimę i powitać wiosnę. Dzieci wyposażone w kolorowe kwiaty radośnie maszerowały w wiosennym pochodzie. Wesoło śpiewały, klaskały, wznosiły okrzyki na powitanie wiosny, wzbudzając tym zainteresowanie mieszkańców. Przedszkolaki z uśmiechem rozdawały przechodniom wiosenne prezenty w postaci własnoręcznie wykonanych kwiatów. Jesteśmy pewni, że starania naszych wspaniałych przedszkolaków sprawią, że wiosna zawita do nas na dobre.