Spotkanie ze studentami ze Sri Lanki

thumb_goodW tym miesiącu w ramach międzynarodowej wymiany studentów, dzięki stowarzyszeniu AIESEC, gościliśmy  w naszym przedszkolu dwie studentki: Dimithi oraz Roshni. Przybyły one do nas z Sri Lanki położonej w Południowej Azji. Obie studiują anglistykę. Nasi goście podróżując po Europie zwiedzili już Francję. Wybierają się jeszcze w wiele ciekawych miejsc min: do Włoch. W Polsce są po raz pierwszy. Bardzo im się u nas podoba, chociaż twierdzą, że jest trochę zimno, ale śnieg zrobił na nich miłe wrażenie Były zaskoczone wielkością naszego przedszkola oraz ilością grup, które odwiedzały. Studentki to bardzo miłe, uśmiechnięte dziewczyny, chętnie spędzały czas z dziećmi, bawiły się, prowadziły zajęcia w języku angielskim, jedna z nich towarzyszyła nam nawet w wyprawie do Fabryki Misia jako opiekun.

Przedstawiły dzieciom prezentację multimedialną oraz strój charakterystyczny dla kultury kraju, z którego pochodzą. Przedszkolaki otrzymały porcję wiedzy o Sri Lance i ciekawostkach z nią związanych. Dowiedziały się, gdzie znajduje się ona na mapie, jaka roślinność jest charakterystyczna dla Południowej Azji, jakie zwierzęta występują na obszarze tego kraju, jakie panują tam zwyczaje. Miały także możliwość podziwiania azjatyckich tańców. Zaskoczeniem był fakt, iż najniższa temperatura w Sri Lance wynosi +10 stopni Celsjusza. Dodatkowo przedszkolaki poznały sposób witania się w Sri Lance i porozumiewały się ze Studentkami w języku angielskim. Dało im to możliwość doskonalenia swoich umiejętności językowych w zakresie języka angielskiego.

Udział w tych spotkaniach jest dla naszych dzieci niepowtarzalną okazją do poznawania kultury innych narodów oraz poszerzania kompetencji językowych. Nasza współpraca wiąże się z myślą o wszechstronnym rozwoju naszych podopiecznych.