Otwarcie nowej części przedszkola

thumb_DSCF7297Przez ostatnie miesiące każdy z nas z niecierpliwością czekał na zakończenie rozbudowy i remontu Przedszkola Samorządowego nr 64 p.n. „Akademia Jasia i Małgosi”. Doczekaliśmy się!

I oto 29 listopada świętowaliśmy niezmiernie ważną dla całej społeczności lokalnej uroczystość - otwarcie nowej części przedszkola. Swoją obecnością zaszczycili nas między innymi p. Tadeusz Truskolaski  - Prezydent Miasta Białegostoku, Jego Ekscelencja Arcybiskup Jakub oraz inne osobistości duchowne, a także p. Krzysztof Kolendo – Komendant Straży Miejskiej, starszy wizytator Kuratorium Oświaty oraz wielu innych znakomitych gości.

Znamiennym momentem uroczystości było przekazanie symbolicznego klucza Przedszkola  przez Prezydenta Miasta  dzieciom, Pani Bożenie Arłukiewicz  - Dyrektorowi Przedszkola i przewodniczącemu Rady Rodziców. Przedstawiciele przedszkolaków obiecali, iż będą dobrze bawić się i uczyć mądrych rzeczy oraz dbać o dobre imię przedszkola.

Po części oficjalnej  zaproszono Gości na część artystyczną w wykonaniu wychowanków i absolwentów „Akademii Jasia i Małgosi”. Podtrzymując polską tradycję, sześciolatki rozpoczęły uroczystość pięknym polonezem. Następnie starszaki zaprezentowały swoje  umiejętności, śpiewając m.in. „Jesteśmy Polką i Polakiem”, oraz zdolności taneczne. Program artystyczny został wzbogacony o występy instrumentalne i wokalne absolwentów naszego przedszkola. Nie zabrakło pysznego tortu z wizerunkiem odnowionego przedszkola.

Po części artystycznej wszyscy mieli możliwość zwiedzenia pomieszczeń, a następnie zostali zaproszeni do obejrzenia wystawy fotografii „Przyroda polska w czterech porach roku” przygotowaną we współpracy z rodzicami naszych przedszkolaków.

Dzięki rozbudowie nasze przedszkole zyskało więcej sal dydaktycznych. Mali przedszkolni sportowcy mają również do swojej dyspozycji salę gimnastyczną i salę zabaw. Rodziców na pewno ucieszył powiększony parking, a personel - pokój nauczycielski oraz szatnie.

W imieniu Pani Dyrektor i całego personelu przedszkola  dziękujemy wszystkim za okazane serce i  pomoc w tych ważnych dla nas chwilach.