thumb_20170929_110643W dniach 23-28 września obchodziliśmy „Europejski Tydzień  Sportu”, którego głównym celem jest promowanie zdrowego stylu życia oraz aktywności ruchowej jako najlepszej formy spędzania wolnego czasu. Z tej okazji w naszym przedszkolu zorganizowano szereg działań promujących aktywność ruchową wśród naszych wychowanków.
Dzięki współpracy z rodzicami w głównym holu przedszkola oraz przy salach została zorganizowana wystawa z ulubionymi sportowcami przedszkolaków. Podczas całego tygodnia dzieci aktywnie uczestniczyły w zajęciach ruchowych,  podczas których  ćwiczyły  przysiady, podskoki, pajacyki i  rzuty do celu. Nie zabrakło również ćwiczeń rozciągających i wzmacniających, o których zawsze należy pamiętać.

Podsumowaniem tygodnia sportu był dzień piłki. W tym dniu przedszkolaki przyszły do przedszkola z piłkami. Ubrane były w barwy Jagiellonii. Dwie grupy udały się na zajęcia na  Stadionie Miejskim, natomiast starszaki  wybrały się na boisko, które grzecznościowo udostępniła nam Szkoła Podstawowa nr 50, by rozegrać najprawdziwszy mecz.  Najważniejsza w tym wszystkim jest wspólna zabawa i miło spędzony czas.

thumb_DSC07915Hasłem przewodnim Dnia Przedszkolaka 2017r. w naszym przedszkolu było "Przedszkolaki świętują na sportowo”. Trzylatki i czterolatki spotkały się na przedszkolnym holu, gdzie czekali na nich Jaś i Małgosia. Bohaterowie  bajki – patroni naszego przedszkola, przekazali dzieciom informację o obchodzonym święcie. Następnie zaprosili przedszkolaki do wspólnej zabawy z chustą animacyjną oraz do zabaw przy muzyce.

Kolejnym etapem obchodu święta przedszkolaków były zabawy sportowe przygotowane w poszczególnych salach. Każdy młodszy przedszkolak mógł wziąć udział w skokach na konikach, w zabawach z balonami, rzutach piłeczkami i zabawach przy muzyce.

Wszystkim Przedszkolakom życzymy dużo radości, uśmiechów na co dzień i samych wspaniałych chwil, Rodzicom gratulujemy cudownych pociech!

thumb_20170918_105351Miejskie obchody Dnia Przedszkolaka odbyły się 18 września na Stadionie Miejskim. Nasze przedszkole reprezentowały dzieci z grupy VIII „Orzełki”. Przedszkolaki miały okazję zadać pytania  panu Tadeuszowi Truskolaskiemu prezydentowi naszego miasta, a też wysłuchać czytanej przez pana prezydenta bajki pt.: „Ballada o uprzejmym rycerzu”. Następnie wspólnie z innymi dziećmi wzięły udział w grach i zabawach.

thumb_DSC_0643Witaj przedszkole!

Za nami pierwsze dni w przedszkolu. Dla większości z nas był to powrót po wakacyjnej przerwie ale dla niektórych – początek edukacji przedszkolnej.

Starsze przedszkolaki cieszyły się, ze spotkania po wakacjach kolegów, z radością przywitały również swoje panie. Z ciekawością poznawały nowe sale oraz uczestniczyły w wesołych zabawach we wspólnym gronie. Najmłodsze dzieci zawarły już pierwsze znajomości z kolegami, poznały przedszkolny rytm dnia.

Wszystkim naszym przedszkolakom życzymy niezapomnianych wrażeń, mnóstwa przyjaciół i samych radosnych chwil.

thumb_IMG_938022 czerwca 2017r. w naszym przedszkolu odbyła się uroczystość zakończenia roku szkolnego. Starszaki rozpoczęły ją polonezem, nadając tym samym uroczystości podniosły charakter. Taniec wywarł ogromne wrażenie na wszystkich zebranych. Pod czujnym okiem Pań przedszkolaki zaprezentowały swoje umiejętności muzyczno - recytatorskie. Recytacja wierszy była przeplatana śpiewem piosenek i układami tanecznymi. Po części oficjalnej odbyły się spotkania w grupach: rozdanie dyplomów, zdjęć i  książek dla absolwentów. Nie obyło się bez wzruszeń i serdecznych uścisków.

Wszystkim 6-latkom życzymy samych sukcesów w szkole, dużo radości i uśmiechów na każdy dzień.

thumb_20170606_112546„Dzień Dziecka” to ważny i radosny dzień dla wszystkich dzieci. Obchody tego święta rozpoczęliśmy już w maju, w naszym przedszkolu zwyczaj taki, że przez tydzień świętują przedszkolaki.

Tydzień w poszczególnych grupach obfitowała w liczne atrakcje. Dzieci odwiedziły miedzy innymi bibliotekę, przepłynęły wiele mórz i oceanów w dniu pirackim, uczestniczyły w zabawach z masami plastycznymi jak również brały udział w wielkiej paradzie piłkarskich kibiców, bo jak wiadomo wszyscy kochamy Jagę. Zabawy z chustą animacyjną, przysporzyły wszystkim uczestnikom wiele radości i uśmiechu na twarzy. Nie zabrakło też wesołych zabaw na świeżym powietrzu. Szczególnie przypadło dzieciom do gustu tworzenie pięknych rysunków na chodniku kolorowymi kredami a zawody sportowe były okazją do sprawdzenia swoich umiejętności w różnych konkurencjach.

Przedszkolaki świetnie bawiły się w rytmie znanych hitów podczas dyskoteki „Dzieci z różnych stron świata”. Gościem w naszym przedszkolu był również pan Wojtek z fundacji „Impuls”, który przybliżył temat niepełnosprawności. Dzięki różnym sprzętom przedszkolaki miały okazje same znaleźć się w świeci osób niewidomych i będących na wózku.

I choć przedszkolaki codziennie otrzymują wiele miłości i serca od rodzin i nauczycielek dodatkowo na zakończenie obchodów Dnia Dziecka, każdy otrzymał małą niespodziankę. Wszyscy postarali się, aby w tym czasie uśmiech nikomu nie schodził z twarzy, a dzieci w naszym przedszkolu czuły się naprawdę wyjątkowo. Tydzień pełen wrażeń szybko się skończył, ale wspomnienia pozostaną na długo.

thumb_IMG_7681Jest taki dzień w przedszkolnym kalendarzu, do którego wszystkie dzieci przygotowują się bardzo solidnie, na który czekają z wypiekami na twarzy i chciałyby bardzo, aby był najpiękniejszym dniem w całym przedszkolnym roku - to Dzień Rodziny czyli połączone święto Mamy i Taty.

Mama i tata w sercu każdego dziecka zajmują najważniejsze miejsce. Są „kochani, jedyni, wspaniali i prawdziwą miłością obdarzają swoje dzieci” – tak brzmiały słowa jednej z piosenek dedykowanych rodzicom i wyśpiewanych w przedszkolu w majowe popołudnia kiedy to świętowaliśmy Dzień Rodziny. Ta  wspaniała  uroczystość w każdej grupie była przygotowywana inaczej, ale każdej przyświecał  jeden cel - spędzić razem kilka niezapomnianych chwil. Dla dzieci to również okazja by wyrazić rodzicom swoją miłość, wdzięczność za dobroć i cierpliwość, za serce, które tak wiele rozumie i wspaniałomyślnie wybacza. Oprócz wierszy, piosenek, tańców były też krótkie etiudy oraz instrumentacje dziecięcych utworów. Po występach nasi wychowankowie wręczyli swoim rodzicom prezenty. Mamusie i tatusiowie wyraźnie wzruszeni nie kryli łezki radości w oku. Po części artystycznej dzieci oraz rodzice udali się do wspólnego stołu, aby przekąsić „małe co nieco”.