thumb_IMG_3585_wynik_wynik"Żegnaj przedszkole, na szkołę nadszedł czas. Niech wspomnienia pozostaną, a do przodu biegnie czas."

19 czerwca 2018r. w naszym przedszkolu odbyła się uroczystość pożegnania starszaków z grupy VIII "Orzełki", IX "Zajączki", XI "Sówki". W uroczystości zakończenia roku uczestniczyli również Rodzice.

Był to szczególny dzień - pełen przeżyć dla przedszkolaków, rodziców oraz nauczycielek. Na początku uroczystości sześciolatki zatańczyły poloneza, a następnie tańce latynoamerykańskie. Pod czujnym okiem Pań, przedszkolaki przygotowywały prezentację swoich umiejętności artystycznych. Starszaki śpiewały piosenki, recytowały wiersze, zaprezentowały inscenizacje związane z pożegnaniem przedszkola i rozpoczynającymi się wakacjami.

Pani Dyrektor przedszkola złożyła podziękowania Rodzicom za współpracę, a dzieciom życzenia dalszych sukcesów w kolejnym etapie edukacyjnym.

Po zakończonym występie sześciolatki otrzymały nagrody książkowe, pamiątkowe albumy ze zdjęciami i upominki.

To już kolejni absolwenci opuszczają przedszkolne mury, by po wakacjach rozpocząć naukę w klasie pierwszej. Życzymy im wielu sukcesów i spełnienia marzeń, a wszystkim dzieciom bezpiecznych i radosnych wakacji.
Pamiętajcie o swoim przedszkolu.

thumb_WP_20180530_12_44_03_ProDzień dziecka to bardzo radosny czas, długo oczekiwany przez wszystkie przedszkolaki. W „Akademii Jasia i Małgosi” uczciliśmy ten dzień, świętując przez kilka dni, czemu towarzyszyło mnóstwo ciekawych atrakcji i wydarzeń.

Wszystkie przedszkolaki miały ciekawe spotkania z osobami, które na co dzień dbają o zdrowie i bezpieczeństwo innych m.in. ze strażakiem, farmaceutą, stomatologiem. Niecodziennych wrażeń dostarczyły odwiedziny patrolu saperskiego z ,,18 Białostockiego Pułku Rozpoznawczego”. Goście przedstawili ogólne zasady postępowania w przypadku znalezienia niewypału oraz w jaki sposób zabezpieczyć miejsce i kogo powiadomić o podejrzanym znalezisku. 5- i 6- latki  uczestniczyły w pikniku edukacyjnym zorganizowanym przez Białostocki Oddział Prewencji Policji. Z bliska obejrzały robota policyjnego, ruchome stanowisko dowodzenia, pokaz tresury psa policyjnego i udzielania pierwszej pomocy.

W starszych i młodszych grupach odbył się pokaz mody sportowej, podczas którego przedszkolaki zaprezentowały  się przed kolegami i koleżankami. Tego dnia nie brakowało też miejsca na aktywność twórczą. ,,Mój wymarzony świat”- to kolorowe rysunki tworzone przez przedszkolaków za pomocą kredy na płytkach chodnikowych. Podczas całego świętowania towarzyszyła piękna i słoneczna pogoda, toteż „Piknik na trawie” nie mógł się nie udać. Towarzyszyły mu: zagadki, konkursy sportowe, a nawet zabawa tropiąca w „Poszukiwanie skarbu”. Starszaki uczestniczyły w zajęciach z programowania oraz  pedagogiki cyrku. Wzięły również udział w zajęciach edukacyjnych o ptakach prowadzonych przez przedstawiciela z Polskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. Młodsze dzieci rozwijały swoje talenty taneczne w rytmie zumby.

Czas świętowania, beztroskich zabaw i licznych atrakcji zakończył się w piątek. Tego dnia dużym zainteresowaniem wśród dzieci cieszyła się chusta animacyjna. Było barwnie, kolorowo i wesoło. Tydzień wrażeń minął w mgnieniu oka, ale wspomnienia pozostaną na długo.

thumb_DSC_0437W przedostatnim tygodniu maja obchodziliśmy w naszym przedszkolu Dzień Rodziny. Dzieci miały możliwość zaproszenia swoich najbliższych, aby wspólnie cieszyć się tym, co w życiu jest najcenniejsze - RODZINĄ. Dzieci zaprezentowały swoje umiejętności recytatorskie, wokalne oraz taneczne. Z całą pewnością można powiedzieć, że dla niejednego Rodzica były to chwile niezwykle wzruszające. Uwieńczeniem wystąpień dzieci było wręczenie upominków wykonanych własnoręcznie przez dzieci. Czas spędzony razem w przedszkolu, pełen radości, miłości i wzruszenia, na długo pozostanie u wszystkich w pamięci.

thumb_IMG_207124.04.2018 odbyło się uroczyste rozstrzygnięcie XVI Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego „Skrzydlaci przyjaciele”. Patronat nad przedsięwzięciem objęli: Wojewoda Podlaski, Prezydent Miasta Białegostoku, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych, Galeria Sleńdzińskich i Polskie Towarzystwo Ochrony Ptaków.

Konkurs miał zasięg ogólnopolski, wpłynęły również prace z Litwy i Łotwy. Jego celem było rozbudzanie zainteresowania dzieci życiem ptaków i owadów żyjących w lasach, na łąkach i polach, ze szczególnym zwróceniem uwagi na gatunki chronione oraz odkrywanie i promowanie dziecięcych uzdolnień plastycznych.

Wrażeń artystycznych przybyłym gościom dostarczyły dzieci z naszego przedszkola prezentując taniec i inscenizację do wiersza ,,Żuk” Jana Brzechwy. Następnie gości przywitała p. Bożena Arłukiewicz – dyrektor Przedszkola Samorządowego nr 64. Dzięki prezentacji multimedialnej przygotowanej przez p. Barbarę Aleksiejuk i p. Joannę Domalewską - Rybij z Nadleśnictwa Supraśl przedszkolaki oraz zaproszeni goście wzbogacili swoją wiedzę, dowiedzieli się ciekawostek o życiu i zwyczajach skrzydlatych przyjaciół.

Ogółem na konkurs wpłynęło 274 prac plastycznych. Jury w składzie: Jarosław Hnidziejko – rysownik, grafik, Izabela Suchocka - pracownik Galerii Sleńdzińskich, Bożena Arłukiewicz - dyrektor oraz Irena Iwaniuk – zastępca dyrektora PS nr 64 przyznało 35 nagród i 46 złotych wyróżnień.

thumb_DSC09193Dnia 15.05.2018r. odbyła się już V edycja wojewódzkiego konkursu wokalno-recytatorskiego „Mój dom – moja rodzina”. Przedsięwzięcie Honorowym Patronatem objął Prezydent Miasta Białegostoku oraz Białostocka Akademia Rodziny. Swoją obecnością na konkursie zaszczycili nas pani Małgorzata Ciborowska - wicedyrektor Centrum Kształcenia Ustawicznego w Białymstoku oraz pan Mirosław Truchel – pracownik Białostockiej Akademii Rodziny. Oprawę muzyczną przedsięwzięcia zapewniły przedszkolaki z chóru „Śpiewające nutki” pod kierunkiem pani Noemi Januszko.

Celem konkursu było promowanie wartości rodziny, wzmacnianie więzi emocjonalnej z rodziną oraz pogłębianie świadomości dzieci na temat roli rodziny i jej poszczególnych członków: matki, ojca, dziadka, babci, siostry, brata w życiu człowieka.

W konkursie wzięło udział 16 dzieci z Białegostoku i województwa podlaskiego, w tym z Czarnej Białostockiej, Wasilkowa oraz Łap. Przedszkolaki zaprezentowały 9 pięknych wierszy i zaśpiewały 6 piosenek.

thumb_Obraz4Rok 2018 ogłoszono Rokiem Jubileuszu 100-lecia odzyskania przez Polskę Niepodległości. Nasze przedszkole również wzięło udział w jego obchodach. Tuż przed Świętem Narodowym Trzeciego Maja oraz Dniem Flagi Rzeczypospolitej Polskiej społeczność przedszkolna udekorowała budynek przedszkola w barwach narodowych. Wszystkie przedszkolaki wykonały flagi, biorąc następnie udział w patriotycznym przemarszu, podkreślając swoją przynależność do narodu polskiego. Uczyły się patriotycznych wierszy np. „Barwy ojczyste” Cz. Janczarskiego lub „Katechizm dziecka polskiego” W. Bełzy. I młodsze i starsze poznały symbole narodowe, legendę o powstaniu państwa polskiego.

W procesie wychowawczo-dydaktycznym istotną rolę odgrywa kształtowanie uczuć patriotycznych i przywiązania do Ojczyzny. Realizowanie treści patriotycznych uczy dzieci, jak być Polakiem-patriotą w obecnych czasach. Jestem Polakiem, to znaczy, że znam i szanuję polskie symbole narodowe, znam i szanuję historię swojego kraju.

thumb_IMG_20180518_124143W tym tygodniu w naszym przedszkolu pojawiła się Wielka Mysz. Wędrowała od grupy do grupy: bawiła, tańczyła, śpiewała, a co najważniejsze,opowiadała nam o zdrowym żywieniu. Ponadto poczęstowała nas pysznymi, zdrowymi przekąskami . A to wszystko w podziękowaniu za zebrane papierowe rolki, tekturki, które przedszkolaki z pomocą Rodziców zbierały już od dłuższego czasu na rzecz Instytutu Medycyny Doświadczalnej Uniwersytetu w Białymstoku. Na pamiątkę spotkania, przedszkolaki otrzymały w prezencie mięciutką maskotkę –białą myszkę, której zadaniem jest przypominanie o dalszym gromadzeniu rurek – tekturek.

Wszystkim zaangażowanym w akcję serdecznie dziękujemy!