thumb_IMG_207124.04.2018 odbyło się uroczyste rozstrzygnięcie XVI Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego „Skrzydlaci przyjaciele”. Patronat nad przedsięwzięciem objęli: Wojewoda Podlaski, Prezydent Miasta Białegostoku, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych, Galeria Sleńdzińskich i Polskie Towarzystwo Ochrony Ptaków.

Konkurs miał zasięg ogólnopolski, wpłynęły również prace z Litwy i Łotwy. Jego celem było rozbudzanie zainteresowania dzieci życiem ptaków i owadów żyjących w lasach, na łąkach i polach, ze szczególnym zwróceniem uwagi na gatunki chronione oraz odkrywanie i promowanie dziecięcych uzdolnień plastycznych.

Wrażeń artystycznych przybyłym gościom dostarczyły dzieci z naszego przedszkola prezentując taniec i inscenizację do wiersza ,,Żuk” Jana Brzechwy. Następnie gości przywitała p. Bożena Arłukiewicz – dyrektor Przedszkola Samorządowego nr 64. Dzięki prezentacji multimedialnej przygotowanej przez p. Barbarę Aleksiejuk i p. Joannę Domalewską - Rybij z Nadleśnictwa Supraśl przedszkolaki oraz zaproszeni goście wzbogacili swoją wiedzę, dowiedzieli się ciekawostek o życiu i zwyczajach skrzydlatych przyjaciół.

Ogółem na konkurs wpłynęło 274 prac plastycznych. Jury w składzie: Jarosław Hnidziejko – rysownik, grafik, Izabela Suchocka - pracownik Galerii Sleńdzińskich, Bożena Arłukiewicz - dyrektor oraz Irena Iwaniuk – zastępca dyrektora PS nr 64 przyznało 35 nagród i 46 złotych wyróżnień.

thumb_Obraz4Rok 2018 ogłoszono Rokiem Jubileuszu 100-lecia odzyskania przez Polskę Niepodległości. Nasze przedszkole również wzięło udział w jego obchodach. Tuż przed Świętem Narodowym Trzeciego Maja oraz Dniem Flagi Rzeczypospolitej Polskiej społeczność przedszkolna udekorowała budynek przedszkola w barwach narodowych. Wszystkie przedszkolaki wykonały flagi, biorąc następnie udział w patriotycznym przemarszu, podkreślając swoją przynależność do narodu polskiego. Uczyły się patriotycznych wierszy np. „Barwy ojczyste” Cz. Janczarskiego lub „Katechizm dziecka polskiego” W. Bełzy. I młodsze i starsze poznały symbole narodowe, legendę o powstaniu państwa polskiego.

W procesie wychowawczo-dydaktycznym istotną rolę odgrywa kształtowanie uczuć patriotycznych i przywiązania do Ojczyzny. Realizowanie treści patriotycznych uczy dzieci, jak być Polakiem-patriotą w obecnych czasach. Jestem Polakiem, to znaczy, że znam i szanuję polskie symbole narodowe, znam i szanuję historię swojego kraju.

thumb_IMG_20180518_124143W tym tygodniu w naszym przedszkolu pojawiła się Wielka Mysz. Wędrowała od grupy do grupy: bawiła, tańczyła, śpiewała, a co najważniejsze,opowiadała nam o zdrowym żywieniu. Ponadto poczęstowała nas pysznymi, zdrowymi przekąskami . A to wszystko w podziękowaniu za zebrane papierowe rolki, tekturki, które przedszkolaki z pomocą Rodziców zbierały już od dłuższego czasu na rzecz Instytutu Medycyny Doświadczalnej Uniwersytetu w Białymstoku. Na pamiątkę spotkania, przedszkolaki otrzymały w prezencie mięciutką maskotkę –białą myszkę, której zadaniem jest przypominanie o dalszym gromadzeniu rurek – tekturek.

Wszystkim zaangażowanym w akcję serdecznie dziękujemy!

thumb_IMG_2904Pewnego pięknego majowego poranka starsze przedszkolaki w ramach realizowanego projektu unijnego „Przedszkolaki odkrywają świat” wybrały się na poszukiwania Krainy Krasnoludków, o której tyle słyszały…I znalazły ją w miejscowości Zalesie, na skraju Puszczy Knyszyńskiej. Legenda głosi, że ziemie te krasnoludkom nadał sam król Zygmunt August. Tym bardziej bycie w takim miejscu nabiera większego znaczenia. Od pierwszych chwil dzieciaki pokochały to miejsce. Odezwał się w nich duch odkrywcy i badacza. Najpierw odkryły, że w dole wioski znajduje się staw, który można zwiedzić i zbadać pływając specjalną tratwą. Okazało się, że staw zamieszkują żaby, nartniki, małe rybki i jeszcze mnóstwo innych niezidentyfikowanych istot. Pobliska łąka też kryła w sobie mnóstwo tajemnic. Chwilę później mali odkrywcy zgłębiali naturę kóz, królików, gęsi, kur i kogutów. Większość z nich po raz pierwszy w życiu ujrzało jajko nie w sklepie, ale w kurniku. Przejażdżka na kucyku czy osiołku pozwoliła dzieciom wyzbyć się wszelkich uprzedzeń i lęków związanych z tymi zwierzętami. Przedszkolaki nie tylko badały i odkrywały, ale też miały okazję sprawdzić swoją siłę, szybkość, zwinność, wytrzymałość i skoczność na fantastycznym torze przeszkód, gdzie musiały zmierzyć się z wieloma zadaniami, takimi jak przejście przez równoważnię, przeskakiwanie po pieńkach, przechodzenie przez wysokie przeszkody i wiele innych. Oczywiście nie były tam same. Przez cały czas czuwały nad nimi krasnoludki, pilnując, by nie stała im się żadna krzywda. Przedszkolaki żegnały Krainę Krasnoludków z wielkim żalem, bo miejsce to dostarczyło im wielu niesamowitych przeżyć, a także dużej porcji wiedzy zdobytej w bezpośrednim kontakcie z naturą. Jeszcze tam wrócimy…

thumb_WP_20180406_09_16_52_Pro6 kwietnia nasze przedszkole aktywnie włączyło się w obchody Światowego Dnia Zdrowia.  Zorganizowaliśmy różne działania mające na celu przybliżenie dzieciom tematyki zdrowotnej. Tego dnia przedszkolaki zdobywały wiedzę, w jaki sposób  dbać o zdrowie, jak ważne jest przestrzeganie higieny osobistej. Rozwiązywały zagadki o zdrowiu i czystości. „Najmłodsi lekarze”  badali misie i lalki, uczyły się, jak opatrywać rany. Starszaki wykonały apteczki pierwszej pomocy. Przedszkolaki dowiedziały się, jak należy zachować się w sytuacji zagrożenia zdrowia lub życia innej osoby. Poznały numery alarmowe i sytuacje, w jakich należy je wykorzystać.

Wszystkie działania miały na celu utrwalić lub uzyskać wiedzę o zdrowiu oraz podnieść świadomość, jak wielką wartość ono przedstawia.

thumb_29386470_1891784670845151_1266795016202747904_oW dniu 14.03.2018r. w Hali Uniwersytetu w Białymstoku odbyła się Przedszkoliada, czyli największa w Europie impreza sportowa dla przedszkolaków.

Celem zawodów sportowych było zachęcenie dzieci do aktywności fizycznej oraz promowanie zdrowego stylu życia. Przedszkolaki uczestniczyły w różnorodnych aktywnościach tj. gra w hokeja, piłkę ręczną, piłkę nożną, siatkówkę, koszykówkę, tor przeszkód z elementami rugby. Poprzez różnego rodzaju zadania, dzieci współpracowały ze sobą i świetnie się bawiły. Na imprezie nie zabrakło prawdziwych sportowców, który służyli swoją radą i wsparciem. Na zakończenie każdy  mógł posilić się pożywną przekąską.

To były wyjątkowe zawody, ponieważ nie było przegranych. Wygrał każdy aktywny przedszkolak, wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe medale i nagrody.

thumb_IMG_193621 marca 2018 r. we wszystkich placówkach daltońskich na terenie całego kraju odbyły się po raz drugi tzw. „dni otwarte”. Nasze przedszkole również przyłączyło się do akcji holenderskiego Dalton International i gościło w tym dniu dyrektorów i nauczycieli z białostockich przedszkoli. Wizytę rozpoczęła prezentacja zajęć edukacyjnych w grupach dzieci 6 – letnich, prowadzonych według koncepcji planu daltońskiego. Po zakończeniu zajęć nastąpiło oglądanie poszczególnych sal przedszkolnych ze szczególnym zwróceniem uwagi na elementy daltońskie. Mamy nadzieję, że zainteresowałyśmy gości naszymi metodami pracy i przybliżyłyśmy im specyfikę edukacji daltońskiej.