Wycieczka do Pacowej Chaty

thumb_20170525_11261725 maja wybraliśmy się na wycieczkę do „Pacowej Chaty” w Krypnie. Czekało tu na nas wiele niespodzianek.

Rozpoczęliśmy od zwiedzania muzeum gdzie obejrzeliśmy sprzęty i przedmioty codziennego użytku oraz hełmy i broń z okresu II wojny światowej. Następnie dzieci miały okazję robić  pranie. Wszyscy z ochotą praliśmy w baliach z wodą z wykorzystaniem tary i mydła, wyżymaliśmy i rozwieszaliśmy pranie. Przebieraliśmy także groch i fasolę. Po takiej pracy z apetytem zjedliśmy samodzielnie przygotowane podpłomyki z ciasta zagniecionego przez jedną z pań. Dużą frajdę sprawiło nam malowanie farbami plakatowymi gipsowych figurek oraz zabawy na placu zabaw "Dwie wieże". Wycieczka dostarczyła dzieciom wiele radości, umożliwiając zabawę i wypoczynek na świeżym powietrzu, a także wzbogaciła wiedzę na temat życia w dawnych czasach w naszym regionie.  Ta wspaniała lekcja historii na długo pozostanie w naszej pamięci.