Misiaczki w Muzeum Wsi

thumb_IMG_1807W maju Misiaczki w ramach realizacji projektu „Podróże po Podlasiu” wybrały się do Białostockiego Muzeum Wsi w Jurowcach.

Podczas pobytu dzieci miały możliwość obejrzenia dwóch wystaw „Dziecięce troski i beztroski” gdzie we wnętrzu wiejskiej chaty oglądaliśmy przedmioty związane z życiem codziennym dziecka od najmłodszych lat, takie jak kołyski, wózki, czy też chodziki oraz zabawki od prostych wykonanych z kawałka tkaniny lub drewna po porcelanowe lalki . „O pożytkach z gliny płynących” to tytuł kolejnej wystawy jaką mieliśmy przyjemność obejrzeć. Dowiedzieliśmy się, że glina odgrywała niezwykle istotną rolę w wielu dziedzinach działalności gospodarczej człowieka. Przez kilka tysięcy lat wykorzystywano ją jako surowiec do wyrobu naczyń oraz w budownictwie. Dzięki swym właściwościom plastycznym świetnie nadawała się również do wyrobu różnych figurek  o czym sami mogliśmy się przekonać szykując niespodzianki swoim rodzicom.