Czym jest niepełnosprawność

thumb_20170531_101316Dnia 31 maja 2017 r. w naszej grupie odbyło się spotkanie z osobą niepełnosprawną - panem Wojciechem Grabowskim z Fundacji Inicjatyw Na Rzecz Osób Niepełnosprawnych „IMPULS”, któremu asystował pan Tobiasz Górski.

Celem spotkania było oswojenie dzieci z niepełnosprawnością, która często postrzegana jest jeszcze jako coś „innego” - wszelka odmienność budzi niepokój, a osoby z niepełnosprawnością traktowane są z dystansem. Pan Wojciech omówił problemy z jakimi spotykają się osoby niepełnosprawne w życiu codziennym (np. bariery architektoniczne), jak również przedstawił przedmioty przy pomocy których życie staje się łatwiejsze np. biała laska ułatwiająca poruszanie się w przestrzeni, wkładka dźwiękowa do kubeczka czy poduszka dźwiękowa jako budzik. Przedszkolaki zobaczyły także jak wygląda książka napisana językiem Braille’a i jak bardzo różni się od tej czytanej im na dobranoc. Wczuwając się w osobę niewidomą mogły się przekonać, czy łatwo jest odczytać obrazek przy pomocy tylko dotyku?  Dzieci miały też możliwość nauczenia się kilku podstawowych zwrotów w języku migowym: „proszę”, „dziękuję”, „przepraszam”. Z dużym zaciekawieniem uczestniczyły w spotkaniu, zadając liczne pytania na które z chęcią odpowiadał pan Wojciech. Na koniec przedszkolaki dostały drobne upominki od gości.