thumb_IMG_207124.04.2018 odbyło się uroczyste rozstrzygnięcie XVI Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego „Skrzydlaci przyjaciele”. Patronat nad przedsięwzięciem objęli: Wojewoda Podlaski, Prezydent Miasta Białegostoku, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych, Galeria Sleńdzińskich i Polskie Towarzystwo Ochrony Ptaków.

Konkurs miał zasięg ogólnopolski, wpłynęły również prace z Litwy i Łotwy. Jego celem było rozbudzanie zainteresowania dzieci życiem ptaków i owadów żyjących w lasach, na łąkach i polach, ze szczególnym zwróceniem uwagi na gatunki chronione oraz odkrywanie i promowanie dziecięcych uzdolnień plastycznych.

Wrażeń artystycznych przybyłym gościom dostarczyły dzieci z naszego przedszkola prezentując taniec i inscenizację do wiersza ,,Żuk” Jana Brzechwy. Następnie gości przywitała p. Bożena Arłukiewicz – dyrektor Przedszkola Samorządowego nr 64. Dzięki prezentacji multimedialnej przygotowanej przez p. Barbarę Aleksiejuk i p. Joannę Domalewską - Rybij z Nadleśnictwa Supraśl przedszkolaki oraz zaproszeni goście wzbogacili swoją wiedzę, dowiedzieli się ciekawostek o życiu i zwyczajach skrzydlatych przyjaciół.

Ogółem na konkurs wpłynęło 274 prac plastycznych. Jury w składzie: Jarosław Hnidziejko – rysownik, grafik, Izabela Suchocka - pracownik Galerii Sleńdzińskich, Bożena Arłukiewicz - dyrektor oraz Irena Iwaniuk – zastępca dyrektora PS nr 64 przyznało 35 nagród i 46 złotych wyróżnień.

thumb_Obraz4Rok 2018 ogłoszono Rokiem Jubileuszu 100-lecia odzyskania przez Polskę Niepodległości. Nasze przedszkole również wzięło udział w jego obchodach. Tuż przed Świętem Narodowym Trzeciego Maja oraz Dniem Flagi Rzeczypospolitej Polskiej społeczność przedszkolna udekorowała budynek przedszkola w barwach narodowych. Wszystkie przedszkolaki wykonały flagi, biorąc następnie udział w patriotycznym przemarszu, podkreślając swoją przynależność do narodu polskiego. Uczyły się patriotycznych wierszy np. „Barwy ojczyste” Cz. Janczarskiego lub „Katechizm dziecka polskiego” W. Bełzy. I młodsze i starsze poznały symbole narodowe, legendę o powstaniu państwa polskiego.

W procesie wychowawczo-dydaktycznym istotną rolę odgrywa kształtowanie uczuć patriotycznych i przywiązania do Ojczyzny. Realizowanie treści patriotycznych uczy dzieci, jak być Polakiem-patriotą w obecnych czasach. Jestem Polakiem, to znaczy, że znam i szanuję polskie symbole narodowe, znam i szanuję historię swojego kraju.

thumb_IMG_20180518_124143W tym tygodniu w naszym przedszkolu pojawiła się Wielka Mysz. Wędrowała od grupy do grupy: bawiła, tańczyła, śpiewała, a co najważniejsze,opowiadała nam o zdrowym żywieniu. Ponadto poczęstowała nas pysznymi, zdrowymi przekąskami . A to wszystko w podziękowaniu za zebrane papierowe rolki, tekturki, które przedszkolaki z pomocą Rodziców zbierały już od dłuższego czasu na rzecz Instytutu Medycyny Doświadczalnej Uniwersytetu w Białymstoku. Na pamiątkę spotkania, przedszkolaki otrzymały w prezencie mięciutką maskotkę –białą myszkę, której zadaniem jest przypominanie o dalszym gromadzeniu rurek – tekturek.

Wszystkim zaangażowanym w akcję serdecznie dziękujemy!

thumb_IMG_2904Pewnego pięknego majowego poranka starsze przedszkolaki w ramach realizowanego projektu unijnego „Przedszkolaki odkrywają świat” wybrały się na poszukiwania Krainy Krasnoludków, o której tyle słyszały…I znalazły ją w miejscowości Zalesie, na skraju Puszczy Knyszyńskiej. Legenda głosi, że ziemie te krasnoludkom nadał sam król Zygmunt August. Tym bardziej bycie w takim miejscu nabiera większego znaczenia. Od pierwszych chwil dzieciaki pokochały to miejsce. Odezwał się w nich duch odkrywcy i badacza. Najpierw odkryły, że w dole wioski znajduje się staw, który można zwiedzić i zbadać pływając specjalną tratwą. Okazało się, że staw zamieszkują żaby, nartniki, małe rybki i jeszcze mnóstwo innych niezidentyfikowanych istot. Pobliska łąka też kryła w sobie mnóstwo tajemnic. Chwilę później mali odkrywcy zgłębiali naturę kóz, królików, gęsi, kur i kogutów. Większość z nich po raz pierwszy w życiu ujrzało jajko nie w sklepie, ale w kurniku. Przejażdżka na kucyku czy osiołku pozwoliła dzieciom wyzbyć się wszelkich uprzedzeń i lęków związanych z tymi zwierzętami. Przedszkolaki nie tylko badały i odkrywały, ale też miały okazję sprawdzić swoją siłę, szybkość, zwinność, wytrzymałość i skoczność na fantastycznym torze przeszkód, gdzie musiały zmierzyć się z wieloma zadaniami, takimi jak przejście przez równoważnię, przeskakiwanie po pieńkach, przechodzenie przez wysokie przeszkody i wiele innych. Oczywiście nie były tam same. Przez cały czas czuwały nad nimi krasnoludki, pilnując, by nie stała im się żadna krzywda. Przedszkolaki żegnały Krainę Krasnoludków z wielkim żalem, bo miejsce to dostarczyło im wielu niesamowitych przeżyć, a także dużej porcji wiedzy zdobytej w bezpośrednim kontakcie z naturą. Jeszcze tam wrócimy…

thumb_IMG_20180413_10261013 kwietnia „Wróbelki” udały się do przedszkolnej biblioteki.

WIOSNA W SADZIE I OGRODZIE - zapoznanie z rodzajami prac wykonywanymi wiosną w ogrodzie, rozpoznawanie i nazywanie kwitnących drzew, krzewów i kwiatów; rozwijanie intuicji geometrycznej poprzez układanie obrazka z figur.

GRUNT TO ZDROWIE - doskonalenie umiejętności wypowiadania się całymi zdaniami, wymienianie czynności, które należy wykonywać, aby być zdrowym (wczesne wstawanie, toaleta, spacery, uprawianie sportów, prawidłowe odżywianie); rozpoznawanie produktów spożywczych za pomocą dotyku; badanie ich struktury; konstruowanie prostych gier ściganek.

thumb_20180427_101231W tym miesiącu gościliśmy Pana Wojtka poruszającego się na wózku inwalidzkim wraz z jego asystentem.

thumb_WP_20180426_09_24_22_ProW kwietniu gościliśmy w naszej grupie panią Kasię - specjalistkę z gimnastyki profilaktyczno – korekcyjnej.

thumb_32158550_2017772574962046_8525380073899950080_nW naszym przedszkolu odbyło się pouczające spotkanie z panem Wojciechem Grabowskim oraz Tobiaszem Górskim.

thumb_20180409_101442I w końcu nadeszły mocno wyczekiwane przez Żabki wiosenne dni.