Przyjaciele Zippiego

„Przyjaciele Zippiego” to międzynarodowy program promocji zdrowia psychicznego dla dzieci w wieku 5-8 lat, który kształtuje i rozwija umiejętności psychospołeczne u małych dzieci. Jego celem jest promocja zdrowia psychicznego i dobrego samopoczucia u najmłodszych, poprzez rozwój ich umiejętności komunikacyjnych i społecznych, ułatwiających dobre funkcjonowanie w grupie, nawiązywanie przyjaźni i radzenie sobie z trudnościami. Program ten uczy różnych sposobów rozwiązywania problemów i wykorzystywania nabytych umiejętności w codziennym życiu oraz doskonali relacje dzieci z innymi ludźmi. Nie koncentruje się on na dzieciach z konkretnymi problemami czy trudnościami, ale promuje zdrowie emocjonalne wszystkich małych dzieci.

Jest to cykl 24 spotkań, podzielonych na 6 części tematycznych, a każda z nich zawiera odrębne opowiadanie, przedstawiające sytuacje dobrze znane małym dzieciom, ilustrowane obrazkami i uzupełnione propozycjami zadań, takich jak odgrywanie ról, rysowanie, zabawy. Przedstawione opowiadania opisują historię patyczaka o imieniu Zippi oraz jego przyjaciół – Tiga, Lili i Sandy. Opowiadania prezentują ich w okolicznościach dobrze znanych dzieciom, takich jak: przeżywanie smutku, radości, zazdrości, nawiązywanie przyjaźni, krzywdzenie, odrzucenie przez rówieśników, sytuacje konfliktowe, radzenie sobie ze zmianą i stratą, pomaganie innym.

Program uczy dzieci:

• jak rozpoznawać własne uczucia i jak o nich rozmawiać
  • jak mówić to, co chce się powiedzieć
  • jak słuchać uważnie
  • jak prosić o pomoc
  • jak nawiązywać i utrzymywać przyjaźnie
  • jak radzić sobie z samotnością i odrzuceniem
  • jak mówić przepraszam
  • jak radzić sobie w sytuacji, kiedy jest się krzywdzonym
  • jak rozwiązywać konflikty
  • jak radzić sobie ze zmianą i stratą między innymi ze śmiercią
  • jak adaptować się do nowych sytuacji